Jak zdezaktywować konto użytkownika w WordPress
Administrator strony WordPress powinien dbać o to aby dostęp do panelu administracyjnego mieli tylko Ci użytkownicy, którzy powinni. W sytuacji kiedy nad stroną pracuje kilkuosobowy zespół ludzi i jedna z tych osób np. zakończyła lub zawiesiła współpracę, administrator powinien usunąć lub zdezaktywować jej konto ze względów bezpieczeństwa. Drugie rozwiązanie jest szybsze i jednocześnie odwracalne jeśli zajdzie taka potrzeba.
Użytkownik ze zdezaktywowanym kontem będzie mógł zalogować się do panelu administracyjnego choć nie będzie mógł w nim wykonać żadnej zmiany.
Krok po kroku
Wykonaj kolejno wszystkie poniższe kroki.
- Zaloguj się do panelu administracyjnego swojej strony w WordPressie (konieczne są do tego odpowiednie uprawnienia ↓).
- W menu po lewej, kliknij w pozycję Użytkownicy.
- W tabeli z obecnymi użytkownikami odnajdź tego, którego konto trzeba zdezaktywować a następnie kliknij w jego Nazwę użytkownika.
- Kliknij w listę rozwijaną opisaną etykietą Rola a następnie z listy wybierz pozycję Brak roli w witrynie.
- Zatwierdź zmiany klikając w przycisk Zaktualizuj konto użytkownika na dole strony.
Dodatkowe uwagi
Kto może zarządzać rolami użytkowników?
Role użytkowników może zmieniać wyłącznie użytkownik z uprawnieniami administratora, dlatego upewnij się, że używasz takiego konta.
Coś poszło nie tak?
Jeśli natrafiłeś na problemy i nie jesteś w stanie zdezaktywować konta użytkownika w panelu swojej strony WordPress, skontaktuj się ze mną. Chętnie pomogę!